Friday, February 14, 2014

Resepi : Yummylicious Pavlova

Assalamualaikum,

Aku selalu dok tengok orang up gambar pavlova sana sini, makan pavlova nyummy nyummy sana sini. Hati ini mana tak teringin nak merasa dan memcuba buat dari air tangan sendiri. So aku sahut cabaran for myself kononnya tak suka "bake bake bake" ini, m'yusahkan bak kata aku sendiri.

Thenm actually this is 3rd trial that i've made pavlova at home. Jadi, untuk perfectkan pavlova aku untuk 3rd trial ni aku ambil resepi ini dari Joy of Baking. Bila tonton video rasa sangat mudah dan cara beliau membuat meringue sampai begitu kental. Bismillah, nak bagi resepi ni kena hati-hati kang salah orang marah kita pulak. Let's try to bake !!


BAHAN-BAHAN :

Maringue
4 egg whites
1 cup sugar castor 
1/2 teaspoon pure vannila essence
1 teaspoon white vinegar (cuka)
1/2 tablespoon cornflour (tepung jagung)

Topping 
1 cup whippingcream (240ml)
Fresh fruit - strawberry, raspberries, kiwi & blueberry.

CARA-CARA :


Maringue
1. Menggunakan mixer, pukul 4 biji telur putih tu sehingga berbuih.
2. Masukkan sugar castor sedikit demi sedikit, sampai la habis biarkan mixer tu pukul & increase the speed slow slow.
3. Off mixer, masukkan cuka tempatan anda & tepung jagung dan pukul pakai spatula pun boleh. gaul gaul gaul hingga sebati.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan bertanduk, *cuba terbalikkan mangkuk tu kalau tak jatuh maringue tu anda berjaya !
5. Place the baking paper (kertas minyak) on the top of a baking tray.
6. Letakkan maringue in a circle shape yang dilukiskan.


Oven
1. Bakar selama pada 30 - 40 minit pada suhu 130 darjah celcius. Oven aku cepat panas, tu pakai 130 sahaja.
2. Apabila sudah masak ranggup, buka pintu oven sedikit dan biarkan ia sejuk dalam oven.

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer atau pemukul, pukul whipping cream sampai jadi lembut.
2. Hias lah buah-buahan like strawberi, kiwi and blueberry anythingg !!  (sour-sour sikit) sebab maringue tu manisss like candy crush kot.

My yummylicious pavlova
Picture ni gerak-gerak. So, this is how aku buat pavlova.

Jangan biarkan maringue sejuk terlalu lama diluar, jadi penyet masa 2nd trial aku buat haritu. kihkih. Nak makan bersama dengan family, Alhamdulilah licin pinggan dalam masa 10minit, sedap leerrr tu. Tettt. Make sure korang siap je maringue dimasak, letak topping terus ngap ! ngap ! tau. Tapi kalau sejuk lagi pasti enak dan lazat tidak terkata punya lah. I guarantee lu !

Thank you for reading!
Love, N

2 comments:

  1. amboiiiiiii dappppnyaa...

    tgk gambar je.. dapat rasa masam manissss buah n cake tuuu punya combination

    i puler tak rajin nak membakar ni..bahan tuuu senang sgttt dah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke. amboiii apa lagi buat lahh pavlova cpt cpt. hahaha. jom bt nnti sama2, keke :P

      Delete

Thank you for your comment & support. Love you, *bighugs :)