Tuesday, August 14, 2012

#Hijab Tutorial 3

Assalamualaikum

Hai girls, em em for entri kali ini aku share sikit tentang cara-cara pemakaian gaya tudung bawal dan selendang (shawls). Yang korang boleh lihat aku promote 5 cara-cara pemakaian. Okay, jom kita lihat gaya-gaya hijab !!

Selendang dari Tudungpeople
Bawal plain dari Aidijuma
  • Keperluan : Inner neck, Jarum peniti, selendang / bawal dan keronsang.
MODEL : ZULIANIS MOHD NOR
MAKE-UP : NUR IZZATI
PHOTOGRAPHER : ME

Gambar terlalu kecil, pliss click the picture to enlarge ya !


GAYA 1
Inspired by us (kami lah)

1. Sematkan pin pada belakang tengkuk
2. Ambil bahagian pendek ke pipi dan sematkan pin
3. Ambil bahagian yang lebih panjang dan bawa ke atas kepala dan pinkan bahagian kanan pipi dengan pin.
4. Kemudian, bahagian kiri lipatkan sedikit lipatan selendang itu dan sematkan dengan jarun peniti.

GAYA 2
 Inspired by Tudungpeople

1. Sematkan pin kepada kedua-dua bahagian tepi kepala
2.Tarik bahagian tudung yang lebih lebar ke atas kepala dan bawa ke tepi
3. Gengam dan satukan bahagian kiri tudung, kemudian bawa ke kanan
4. Satukan juga bahagian tudung bahagian kanan dan jadikan "lubang" agar ada ruang untuk bahagian tudung sebelah kiri disilangkan. Untuk hasil yang lebih menarik, sematkan pin ke bahagian kiri sperti gambar diatas.


GAYA 3
Inspired by Nisakay

GAYA 4
Inspired by NajwaLatif

GAYA 5

Okay u'olls, selamat mencuba ya. 
PRACTICE MAKES PERFECT

8 comments:

  1. thanks for the tutorial syg ! x sbr nk try ni :) hikhik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Zack : Most welcome pretty. Cuba la ye, sure cantik je m'gayakan nnti. Goodluck sayangg :)

      Delete
  2. suka sgt...thanks nad sudi kongsi...leh la try pasni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear. Yup2, try tau mesti looks gorgeous :)

      Delete
  3. syg, i tk fhm gaya no 2 tu. serius tk fhm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa yeke, ok ok later i kasi details kan lg. :)

      Delete
  4. everything is perfect. mekap, gambar, style. bole la. nanti ajar aku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow, thankyou ezza. hehe. no probs :)

      Delete

Thank you for your comment & support. Love you, *bighugs :)