Tuesday, March 22, 2011

Menjaja di Polytechnic. Errrr

Hello Guys, Shall we start?

Baju kami memang sama. satu hati satu rasa, satu jiwa la konon. Podahhh la kan kan? Adat la bila study je mana-mana mesti ada baju yang sama dengan orang lain, tapi aku kisah apa. Tarak hal la semua tu.

Last week busy dengan camping, now this week busy dengan Hari Konvokesyen. Yes, kami diarahkan atau ditugaskan membuka gerai kerana aku kan ambil jurusan Business Studies. So diwajibkan untuk berniaga pada hari tersebut. Ohh My Gucci, jual kerepek ada, kain ada, kek ada, coklat ada, selendang ada. Macam macam ada tau. Bolehhh pilih mane berkenan di hati yokkk.

Abang tu pose lebihhh, padahal kami yg nak bergambar

Kemeriahann gerai 22 ternyata hidupp dengan suasana pelanggan




Yang kenangan pahit yang tak dapat aku lupakan, ishhh susah betul. First time menjaja barangan ke orang awam. Pehh muka tebal 10 inci babe. Baru tahu bila jadi ala-ala jurujual makanan ni. Macam-macam kerenah orang yang ada. Yang tak layan, yang suka layan, yang suka cuba taster. hihi. Antaranya :

"Makcik, nak beli kerepek?"
"Pakcik, kami jual kek vanilla, coklat, pandan pun ada. Sedapp pakcik ! "
"Adik-adik, nak gula-gula? "
"Kerepek RM2 satu, Dua RM3. Beli beli "

 Tahniah Fatin ! Whoaaa dah konvo. Comel kan dia kan kan ?

Aku tabikkk tinggi kat JOJO, kalau tak ada dia dalam group kami tak tau lah, dia la semangat kami untuk berniaga pergi menjaja ke hulu hilir. Dia ni memang kepala batuu betul sepak la dia, dia chill je. Sebab aku sahaja yang berani & slumberrr buat camtu kat dia.

Dalam perniagaan nie, perlu ada kekuatan yang kuat., kalau kita sorang memang tak menjadi. Perlukan idea yang banyak. Perlu berusaha keras untuk menjayakan & mempromosi jualan sendiri. Alhamdulilah jualan kami mencapai RM 1276. 80 kot something. Aku pun tak berapa ingat sangat la yang. Hee, terbaik usaha semua. Boleh jadi Business Woman kan lepas nie. Yehoooo yang pasti kita jangan bermegah dengan kejayaan pada hari ini kerana ia boleh menghancurkan di kemudian hari :D

P/S - Always together though thick and thin. 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment & support. Love you, *bighugs :)